Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


5

 

Έγινε σήμερα Σάββατο 10/12/2011 η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσοστόμου στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, που θα είναι και ο προσωρινός μητροπολιτικός ναός της Κερύνειας. Υπό το αυστηρό βλέμμα του Πενταδάκτυλου και τον αναστεναγμό του Λάρνακα της Λαπήθου, γενέτειρας του Μητροπολίτη μας, πολλοί αρχιερείς, ιερείς, επίσημοι, μαθητές, πρόσφυγες και  πλήθος άλλου λαού υποδέχτηκε με την ιαχή «άξιος» τον κ. Χρυσόστομο στη διασταύρωση  του κυρίου δρόμου και του δρόμου που οδηγεί στο ναό.

 

Υπό τους ήχους των καμπάνων του ναού σχηματίστηκε πομπή προς αυτόν. Προηγούνταν τα εξαπτέρυγα, ακολουθούσε η μπάντα του Λυκείου της περιοχής που παιάνιζε χαρμόσυνα. Έρχονταν ύστερα πλήθος ιερέων, ακολουθούσαν τα λάβαρα των σωματείων των κατεχομένων μας χωριών της Κερύνειας αλλά και των σωματείων και σχολείων της περιοχής. Ύστερα ερχόταν ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, φέροντας την αρχιερατική του στολή και περιστοιχιζόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο  Πανιερότατος με ένα αθώο, σχεδόν παιδικό χαμόγελο, ευλογούσε τον κόσμο, με μια έκφραση που έλεγε «όλοι εσείς ήρθατε για μένα;».


 3


Ναι Πανιερότατε ήρθαν για σένα, ήρθαν για τη σκλαβωμένη μας Κερύνεια και τα χωριά της, προσδοκώντας από ένα νεαρό και μορφωμένο Μητροπολίτη, έναν οικουμενικό άνθρωπο, κάτι καλύτερο για την Εκκλησία και το λαό.

 

Ακολούθησε δοξολογία στο ναό και ομιλία του Μητροπολίτη Πάφου (απόντος του Αρχιεπισκόπου) που κάλεσε το νέο Μητροπολίτη Κερύνειας να θέσει πρώτα το εθνικό και μετά το πνευματικό έργο, λόγω της κατοχής της Κερύνειας και του αγώνα για σωτηρία της πατρίδας. Ο Μητροπολίτης Κερύνειας ζήτησε ενότητα και δήλωσε πως θέλει να είναι ποιμενάρχης όλων των Κερυνειωτών. Υπενθύμισε ακόμη πως ο πολιτισμός είναι ένα μεγάλο μας όπλο στον αγώνα για επιβίωση και τόνισε την οικουμενικότητα του Χριστιανισμού. Πρόσθεσε ακόμη πως θα εργαστεί για τη νεολαία και, τέλος, πως θα βρίσκεται κοντά στις ανάγκες του ποιμνίου του. Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας εξέφρασε τη χαρά του, γιατί ένα ακόμη άξιο μέλος της αδελφότητας της Μονής του έγινε ΄Μητροπολίτης και υπενθύμισε πως το μεγάλο κήρυγμα του Χριστιανισμού είναι η αγάπη και η συναδέλφωση.

 

Με το τέλος της τελετής πλήθος κόσμου συνωστίστηκε για να ευχηθεί στον Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσόστομο καλή επιτυχία στο έργο του. Ανάμεσά τους κι εμείς από τα Σπήλια με επικεφαλής τον ιερέα και τη μοναχή μας, γιατί ο Κωνσταντίνος, όπως ακόμα τον θυμόμαστε, εδώ κατέφυγε με την οικογένειά του μετά την Εισβολή. Εδώ ο παππούς του έκτισε ένα σπιτάκι, όπου περνούσε μέχρι πρόσφατα μέρος των διακοπών του. Εξάλλου για μια θητεία ήταν μέλος του Συμβουλίου των Αποδήμων και Φίλων των Σπηλιών-Κουρδάλων.  Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι για το νέο Μητροπολίτη Κερύνειας.

 

Ως Κερυνειώτης πρόσφυγας λέω, πως, η σημερινή μέρα του Μητροπολίτη μας ήταν σαν την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Αύριο θα σηκώσει το σταυρό του Μητροπολίτη των προσφύγων. Θέλω να πιστεύω πως θα τον σηκώσει με καρτερία και πως θα αγωνισθεί χωρίς φωνασκίες. Ως πιστός δεν θέλω ένα Μητροπολίτη-πολιτικό, αλλά έναν Ποιμενάρχη. Μόνο έτσι θα δούμε φως Αναστάσεως.

Fotogallery

Ανδρέας Χρυσάνθου 11/12/2011

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

HOUSEHOLD PRODUCTS

 

Wine Products

  1. Village wine      (red dry)
  2. Pampakas        (black dry)
  3. Xynisteri           (white dry)
  4. Zivania (Distilled from grape marcs)
  5. Vinegar            (from grapes)

 

Liqueurs

  1. Cherry
  2. Greek Strawberry (Arbutus Andrachne)  

 

Grape’s products

  1. Palouzes           (Grape’s juice and flour cooked)
  2. Soutzioukos      (Nuts rolled by semidry Palouzes)
  3. Kiofterka          (Dry plouzes)