Solia

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

1. Τίτλος              "ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν, μέλλον"

2. Συγγραφέας      Ανδρέας Χρυσάνθου

3. Εκδότης            Ένωση Κοινοτήτων Σολιάς

4. Έτος έκδοσης    2007

5. Σελίδες             415

6. Τιμή                 20€

7. Πώληση-τηλ.    99 176 839

 

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

1. Χαιρετισμός Μητροπολίτη Μόρφου

2. Πρόλογος από το συγγραφέα

3. Σολιά

4. Ιστορία της Σολιάς

5. Σόλοι1

6. Σόλοι2

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

 

Η αγάπη προς την πατρώα γη πρέπει να καλλιεργείται. Η αγάπη αυτή δεν είναι έννοια αφηρημένη, αλλά έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αγαπώ τον τόπο μου για τις φυσικές του ομορφιές, για την ιστορία του, για τη θρησκεία του, για τον αθλητισμό του, για τους ανθρώπους του, γιατί μου δίνει δουλειά, γιατί καρπίζει, γιατί με στηρίζει υλικά ή ηθικά. Η αγάπη προς τη γη μας γίνεται πιο βαθιά αν στηρίζεται στη γνώση. Το βιβλίο αυτό σκοπό έχει να γνωρίσουμε όσο γίνεται πλατύτερα και βαθύτερα μια γωνιά του τόπου μας: τη Σολιά.

Η ιδέα ξεκίνησε από τότε που διορίστηκα διευθυντής του Λυκείου Σολέας. Με διαγωνισμούς σχολικούς ή με συμμετοχή σε εξωσχολικούς διαγωνισμούς ωθούσα μαθητές και καθηγητές να ενσκήψουν στο θέμα Σολιά. Στόχος ήταν με την πάροδο του χρόνου να μαζευτεί τόσο υλικό ώστε να γίνει μια έκδοση. Η προσπάθεια πήρε μια πρώτη μορφή το 2005 ως μέρος της συμμετοχής του σχολείου μας στην υλοποίηση του στόχου της χρονιάς που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: «Πολυπολιτισμική Ενωμένη Ευρώπη και Διαφορετικότητα». Οργανώσαμε τότε μια πρωτοποριακή εκδήλωση στην οποία μετέσχαν εκτός των μαθητών μας Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Πόντιοι και Τουρκοκύπριοι  μαθητές. Κάθε ομάδα παρουσίασε μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της. Τα παιδιά μας παρουσίασαν τη Σολιά.

Μέσα στα πλαίσια της πιο πάνω εκδήλωσης εκδόθηκε ένα μικρό πολυγραφημένο βιβλίο με τίτλο «ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Για την έκδοση του βιβλίου εκείνου έπαιξα όχι μόνο το συντονιστικό ρόλο αλλά, και, το ρόλο του συγγραφέα. Εκείνη η μικρή έκδοση είναι ο πυρήνας του βιβλίου αυτού. Την ίδια χρονιά αφυπηρέτησα λίγο πρόωρα. Ανάμεσα στους λόγους της απόφασης αυτής ήταν και η ανάγκη να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην έκδοση του πολλού υλικού που μαζεύτηκε στο μυαλό, τα χαρτιά  και τον υπολογιστή μου. Το υλικό αυτό αφορά τρεις μεγάλες μου αγάπες: τον Καραβά, τη Σολιά, τα Σπήλια-Κούρδαλι. Για τον Καραβά εξέδωσα βιβλίο το 2005. Σειρά παίρνει τώρα η Σολιά. Ελπίζω ο Θεός να με αξιώσει να εκδώσω βιβλία και για την τρίτη μου αγάπη.

Για την έκδοση του βιβλίου αυτού εργάστηκα εντατικά πέραν του ενός χρόνου. Ξεφύλλισα πολλά βιβλία, «σερφάρισα» πολλές ώρες στο διαδίκτυο, συνομίλησα με πολλά άτομα, επισκέφτηκα όλα τα χωριά πέραν της μιας φοράς και έπαιξα επίσης το ρόλο του φωτογράφου. Για την ανάγκη της φωτογράφησης μπήκα παράνομα στη «Νεκρή Ζώνη» δυο φορές. Περίμενα έξω από αυτή, αδιάφορα δήθεν, με το άσπρο αυτοκίνητό μου και μόλις έβγαινε από αυτή το άσπρο αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών ορμούσα εγώ. Δέκα-δεκαπέντε λεπτά και πάλι έξω με την ψυχή στο στόμα. Έτσι πήρα φωτογραφίες των χωριών Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι άξιζαν τον κόπο οι παράτολμες ενέργειές μου.

Στη δομή του βιβλίου σαφώς επηρεάστηκα από τα διδακτικά βιβλία (μιας και είμαι καθηγητής). Έτσι παρουσιάζω πρώτα τη Σολιά περιληπτικά και στη συνέχεια ένα-ένα τα χωριά. Ακολουθεί το φυσικό περιβάλλον (γεωγραφία) και αμέσως μετά η ιστορία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η θρησκεία, η παιδεία-γράμματα-τέχνες και ο αθλητισμός. Ακολουθούν οι προσωπικότητες της Σολιάς, άνθρωποι που κατάγονται από τα μέρη μας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη Σολιά ή την Κύπρο γενικότερα. Αφού θεώρησα πως ως εδώ αποκτά ο αναγνώστης μια καλή ιδέα για το αντικείμενο παρουσιάζω στη συνέχεια αποσπάσματα από ιστορικές αναφορές ή ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη Σολιά παλαιοτέρων συγγραφέων. Ακολουθεί ο τουρισμός της περιοχής και μετά δυο σχετικά θέματα: τους μύλους και τα μεταλλεία, που είναι πια και μουσειακά είδη. Το βιβλίο τελειώνει με την παράδοση της Σολιάς (ήθη και έθιμα, παλιά επαγγέλματα και φαγητά που έφτιαχναν οι γονιοί μας).

 

Σπήλια 17 του Γενάρη του 2007,

 

 


alt