ΤΕΜΠΡΙΑ

Tempria v.

1. Θέση-Κλίμα: Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Κλάριου.  Έχει υψόμετρο 480m και βροχόπτωση 460mm. Το κλίμα είναι λίγο ψυχρό το χειμώνα και σχετικά δροσερό το καλοκαίρι

2. Κάτοικοι:

  1911: 354       1946: 658      1960: 690

1973: 703       1992: 643      2001: 540

Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό οικισμός της Σολιάς.

3. Ονομασία: Η παράδοση λέει πως στην περιοχή του χωριού υφίστατο αρχαίο βασίλειο του οποίου βασιλιάς ήταν ο Τέμβρος. Από τον αρχαίο αυτό βασιλιά πήρε το όνομά της η Τεμβριά. Στο χωριό υπάρχει τοποθεσία με το όνομα «Βασιλικά», όπου λέγεται ήταν το παλάτι του Τέμβρου. (Εκεί, επιμένει η παράδοση, υπάρχει μεγάλος κρυμμένος θησαυρός!

4. Ιστορία: Η Τεμπριά υφίσταται τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα. Σε παλιούς χάρτες απαντάται με το όνομα Tenbria Ήταν ιδιωτικό φέουδο επί φραγκοκρατίας και επί των ημερών του βασιλιά Ιακώβου Β΄(1460-1473) ανήκε στον Ιωάννη Ταφούρ, κόμητα της Τρίπολης.

5. ΕΟΚΑ: Από την Τεμπριά κατάγεται ο ήρωας Ανδρέας Αβρααμίδης

6. Εκπαίδευση: Το παλιό Δημοτικό έχει γίνει Νηπιαγωγείο

7. Αθλητισμός:To 1969 ιδρύθηκε το σωματείο Α.Ε.Τ. που ασχολείται με το ποδόσφαιρο

8. Εκκλησίες: Αγία Παρασκευή, εκκλησάκι του Σταυρού(18ος αιώνας) σε λόφο που δεσπόζει του χωριού. Από εδώ υπάρχει πανοραμική θέα του πλείστου μέρους της κοιλάδας της Σολιάς.

9. Γεωργία: Παράγει ελιές, φρούτα και λαχανικά

 

Από το βιβλίο του Ανδρέα Χρυσάνθου 'ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν και μέλλον"