Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

 

Dance 1989

1989 - Πάσχα

 

Ο Χρίστος Χρυσάνθου γεννήθηκε στα Κούρδαλι το 1902. Αφού τέλειωσε το δημοτικό σχολείο πήγε στη Γαλάτα, για να μάθει την τέχνη του σκαρπάρη. Ο πατέρας του υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο (!) με το μάστρο του Χρίστου και πλήρωνε μια λίρα το χρόνο.

 

Όταν ο Χρίστος «απεφοίτησε» άνοιξε μαγαζί στα Σπήλια γύρω στο 1920. Το 1926 παντρεύτηκε την Αντιγόνη Πυρμετή από τα Σπήλια και απέκτησε πέντε παιδιά.

 

Family 1942

Family 1945

  Η μάνα του Χρίστου, Μαρία, το 1942 με παιδιά της     Η οικογένεια του Χρίστου το 1945

 

Παράλληλα με το επάγγελμά του ασχολείτο με τα κτήματα της οικογένειας. Στα Σπήλια υπήρχαν άλλοι τέσσερις σκαρπάρηδες την ίδια εποχή και έτσι αναγκάστηκε να ανοίξει μαγαζί στην Κυπερούντα όπου εργάστηκε δεκαπέντε χρόνια.

Ο Χρίστος  είχε πελάτες από πολλά γειτονικά χωριά γιατί ήταν ξακουστός για την τέχνη του, αλλά και το χορό του!

 

Από το 1970 και μετά η δουλειά του σκαρπάρη κτυπήθηκε καίρια από τα εργοστάσια. Ο Χρίστος όμως συνέχισε να ασκεί την τέχνη του μέχρι τα 95 του χρόνια, κάμνοντας συνήθως μπαλώματα. Ήταν ο τελευταίος σκαρπάρης των Σπηλιών και ένας από τους ελάχιστους που απέμειναν την Κύπρο.

 

Klearchos 1988 Grand children 2000
 1988 - Δεντροφύτευση - Μνήμη Κλέαρχου Κυριακίδη     2000, Με ομάδα δισεγγόνων του

 

Ο Χρίστος πέθανε το 2002 σε ηλικία 100 χρόνων. Η κοινότητα πρόλαβε να τον τιμήσει γιορτάζοντας, μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα τρισέγγονά του, τα εκατοστά του γενέθλια. Έζησε λοιπόν όλο τον εικοστό αιώνα και είχε να διηγείται πληθώρα γεγονότων που σήμερα φαίνονται σαν παλιά-καλά παραμύθια.

Ο Χρίστος ήταν ένας πολύ ζωντανός και κοινωνικός άνθρωπος. Η παρέα στο καφενείο τον ήθελε για μια παρτίδα πιλόττα, η Συνεργατική της κοινότητας τον ήθελε μέλος της Επιτροπείας και ο «μουχτάρης» τον ήθελε «αζά»του

 

Ήταν επίσης πολύ καλός γεωργός, σπουδαίος κυνηγός και πρωτοχορευτής όλης της Σολιάς και Πιτσιλιάς.

 

Μερικές από τις δραστηριότητες αυτές του Χρίστου προβάλλονται σε μια μεριά του μουσείου του.

 

Στην οικογενειακή «αρμαρόλα» του φυλάγονται μερικά προσωπικά αντικείμενα του Χρίστου: το τάσι του, το μαχαίρι του, κ.ά.

 

Dance 1986  
    1986, Γάμος συγγενούς στον Αγρό  

 

Ανδρέας Χρυσάνθου

22/08/2012