Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ (1)

 

Spiliotissa1

.

Η εικόνα προτού συντηρηθεί

.

Η Παναγία η Σπηλιώτισσα επιστρέφει στα Σπήλια μετά από 165 χρόνια. Πρόκειται για μικρή εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ανακαλύφθηκε από τον συντηρητή βυζαντινών εικόνων Χρίστο Καρή το 2010 όταν συντηρούσε τμήμα εικονοστασίου που βρισκόταν σε αποθήκη του μοναστηριού της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας. Η εικόνα διαστάσεων 30χ30 εκ βρισκόταν πάνω στο τμήμα του εικονοστασίου σκεπασμένη με κερωμένη σακούλα.

.

Η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Αντωνίου Σπηλιών αφού εξασφάλισε τη σχετική άδεια αφαίρεσε τη μικρή εικόνα από το εικονοστάσι και ανέθεσε σε αγιογράφο να φτιάξει μεγαλύτερο αντίγραφο της αρχαίας εικόνας στην οποία να ενσωματωθεί και η αρχαία εικονίτσα.

.

Η εικόνα είναι έτοιμη και τοποθετήθηκε προσωρινά στο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας. Αύριο Σάββατο 23/07/2016 στις 7:00πμ η εικόνα θα μεταφερθεί εν πομπή από το μοναστήρι στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια. Κάτοικοι των Σπηλιών και Κουρδάλωνι, απόδημοι της κοινότητας, αλλά και κάθε πιστός μπορεί να λάβει μέρος σ’αυτή τη ξεχωριστή πορεία.

.

Η εικόνα έχει μεγάλη ιστορική αξία για τα Σπήλια. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε .

 

Η Κουρδαλιωτισσα κατευοδώνει τη Σπηλιώτισσα

.

.