Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΑΛΙ


Το περασμένο Σάββατο 30 Ιουλίου, πλήθος κόσμου συνόδευσε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας κατά την επιστροφή της, από το γειτονικό αδελφό χωριό Σπήλια, στον ανακαινισμένο ναό του Μοναστηριού της στα Κούρδαλι. Πιστοί συνέρευσαν από κάθε γωνιά της Κύπρου αλλά και από το εξωτερικό κατέφθασαν άτομα ειδικά για να μετάσχουν στην τελετή.

 

Η τελετή άρχισε με πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια. Αρκετοί ιερωμένοι, ψάλτες και πλήθος κόσμου γέμισαν  ασφυκτικά το ναό και την αυλή του για να τιμήσουν τη μητέρα όλων των Χριστιανών.

 

Μετά το πέρας του εσπερινού ο ιερέας των Σπηλιών-Κουρδάλων, π. Κυριάκος, κάλεσε τον κόσμο να πορευθεί πεζή από τα Σπήλια προς τα Κούρδαλι μεταφέροντας μαζί τους την Παναγία.. Στους πιστούς μοιράστηκαν το κείμενο της Παρακλησης προς την Παναγία και κεριά. Σχηματίστηκε πομπή της οποίας προηγούνταν τα εξαπτέρυγα, ακολουθούσαν οι ψάλτες, μετά οι ιερείς με θυμιατούς και η εικόνα της παναγίας που υποβάσταζαν δυο άτομα που κάθε λίγο αντικαθιστούνταν από άλλα, γιατί όλοι ήθελαν να πάρουν στην αγκάλη τους τη γλυκιά μητέρα των Χριστιανών. Ακολουθούσε πλήθος πιστών.

      3 psaltes-1       4 priests

Όλοι κρατούσαν αναμμένα κεριά και έψαλλαν την Παράκληση προς την Παναγία. Η πομπή κάθε τόσο σταματούσε μπροστά από σπίτια γιατί οι νοικοκυραίοι ήθελαν να καπνίσουν και ραντίσουν την Παναγία με ανθόνερο. Σε κάθε στάση γινόταν σύντομη δέηση για την υγεία των μελών της οικογένειας των νοικοκυραίων. Σε λίγο κατέφθασε και ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος που ηγήθηκε της πομπής. Ειδικές δεήσεις αναπέμφθηκαν μπροστά από το κοιμητήριο των Σπηλιών-Κουρδάλων και μπροστά από το σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη στα Κούρδαλι όπου το 1958 τέσσερις ήρωες της ΕΟΚΑ έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη νάρκης.

      10 Despinou       17 Ktitores

Πολλά μάτια βούρκωσαν στα Σπήλια όταν κατευόδωναν την Παναγία και άλλα τόσα βούρκωσαν στα Κούρδαλι καλωσορίζοντας ξανά τη θαυματουργή εικόνα της προστάτιδάς τους εδώ και πεντακόσια χρόνια.

 

Η συγκίνηση έφθασε στο κατακόρυφο όταν μπαίνοντας οι πιστοί στον ανακαινισμένο ναό του Μοναστηριού της Παναγίας, τους υποδέχτηκαν τα οστά των κτητόρων του ναού διακόνου Ιωάννη Κουρδάλη και του ιερέα Λέοντα. Τα οστά ανακαλύφθηκαν κάτω από το δάπεδο του ναού κατά την επιδιόρθωσή του. Ακολούθησε μνημόσυνο των κτητόρων και εναπόθεση των οστών τους κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού.

 

Στη συνέχεια, και ενώ όλο το εκκλησίασμα  έψαλλε το απολυτίκιο της Παναγίας, η εικόνα της πήρε τη θέση της στον ολοκαίνουριο θρόνο της που με πολλή μαεστρία φιλοτέχνησε ο σκαλιστής Μάριος Ηλιάδης από τα Σπήλια.

19 Throne 

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Μόρφου  αφού επαίνεσε πρώτα όλους τους πρωταγωνιστές του ευπρεπισμού του ναού, π. Κυριάκο και α. Ισιδώρα, κάλεσε το λαό να παραμείνει κάτω από τη σκέπη της εκκλησίας και των αγίων της, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να τον παρηγορήσουν στους χαλεπούς καιρούς που περνά.

 

Αφού οι πιστοί ασπάστηκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ξεκουράστηκαν στον περίβολο του ναού με κεραστικά που ετοιμάστηκαν από το Σύνδεσμο Αποδήμων των Σπηλιών-Κουρδάλων.

 

 

Ανδρέας Χρυσάνθου