ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

στα  Σπήλια-Κούρδαλι

 

00

 

Γιορτάστηκαν και φέτος με λαμπρότητα τα Άγια Θεοφάνεια στην ορεινή κοινότητα Σπηλιών-Κουρδάλων. Προηγήθηκε η γιορτή στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας. Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων με το ρίξιμο του σταυρού στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Κούρδαλη δίπλα στο ναό της Παναγίας και με φόντο το πανέμορφο βενετικό γεφύρι που δρασκελά τον ποταμό.

 

Όλο το χωριό, οι απόδημοι και φίλοι  της κοινότητας παρευρέθηκαν στη καθιερωμένη γιορτή που ετοιμάζουν κάθε τέτοια μέρα η Εκκλησιαστικές Επιτροπές, τα Κοινοτικά Συμβούλια και ο Σύνδεσμος των Αποδήμων  στο κέντρο "Αργοσαρωνικός" στα Σπήλια. Η γιορτή άρχισε εκκλησιαστικά, ακολούθως ο πατήρ Κυριάκος, ο Κοινοτάρχης Κουρδάλων κ. Σωτήρης Ηλιάδης, ο Μάριος Ηλιάδης εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπηλιών και η Πρόεδρος των Αποδήμων κ. Παναγιώτα Θεοχάρους απηύθυναν ευχές στον κόσμο. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα Κυπριακά Κάλαντα των Θεοφανείων που τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά φέτος από την κ. Φλώρα Χρυσάνθου.

 

Η εκδήλωση τελείωσε με το κόψιμο της βασιλόπιτας, κλήρωση του λαχνού του Συνδέσμου Αποδήμων, μοίρασμα δώρων σε όλο τον κόσμο και φαγοπότι με λουκάνικα και ζιβανία. Κάποιος δεν παρέλειψε να πετάξει στη διπλανή στέγη κομμάτια λουκάνικου στους καλικάντζαρους απαγγέλνοντας το παραδοσιακό «τιτσίν τιτσίν λουκάνικο, κομάτιν ξεροτήανο, να φάτε και να φύετε»!

 

Fotogallery

 

Ανδρέας Χρυσάνθου

06/01/2012