Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΣΟΛΙΑΣ (6)

.

ΟΤΑΝ Η ΦΩΤΙΑ ΕΖΩΣΕ ΤΑ ΣΠΗΛΙΑ-ΚΟΥΡΔΑΛΙ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΓΙΟΙ;

.

Η Παναγία η Βλαχερνίτισσα

Το έτος 626, και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδιαστικά από τους Αβάρους. Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνομένων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.

 .

Η Παναγία η Κουρδαλιώτισσα

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουνίου 2016, όταν η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ευρύχου κινείτο προς τα Κούρδαλι και τα Σπήλια, η αστυνομία διέταξε την εκκένωση των δυο χωριών. Αμέσως μετά άνθρωποι της Μητρόπολης Μόρφου ήρθαν και πήραν τις εικόνες από το καθολικό του μοναστηριού της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας. Πήραν μαζί και την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας του 15ου αιώνα. Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στη μοναχή του μοναστηριού να διανυκτερεύσει σε άλλο μοναστήρι της Μητρόπολης.

Η πυρκαγιά εξασθενημένη προσέγγισε τα πρώτα σπίτια του Κούρδαλι αργά το απόγευμα της Τρίτης 21 (πέρασαν δυο ολόκληρες μέρες) του ίδιου μήνα αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ της ίδιας μέρας η φωτιά στο μέτωπο Σπηλιών-Κουρδάλων έπνεε τα λοίσθια.

Οι θαυματουργές εικόνες έγιναν στις μέρες μας πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Έτσι, αντί να μας σώζουν, τις σώζουμε!

.

Â Ο Άγιος Αντώνιος ο Αιγυπτιώτης

Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε και έζησε στην Αίγυπτο. Εκεί η ζωή και τα θαύματα που έκανε τον αξίωσαν να ονομασθεί μέγας άγιος. Το 338 μ.Χ όταν η αίρεση του Αρείου βρισκόταν στο απόγειο της ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αθανάσιος δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα με τους οπαδούς της αίρεσης. Κάλεσε τότε σε βοήθεια τον Άγιο Αντώνιο. Ο άγιος βρισκόταν τότε πολύ μακριά, βαθειά στην ανατολική έρημο όπου μόναζε. Ήταν τότε 87 ετών. Κι όμως έτρεξε στην Αλεξάνδρεια και ρίχτηκε στον αγώνα κατά της αίρεσης. Με την παρουσία του ο αγώνας έκλινε υπέρ της Ορθοδοξίας. Ο άγιος αφού έκαμε το καθήκον για το οποίο τον παρακάλεσαν επέστρεψε ξανά στην αγαπημένη του έρημο.

.

Ο Άγιος Αντώνιος ο Σπηλιώτης

Τις μέρες της πυρκαγιάς ο Άγιος Αντώνιος ο Σπηλιώτης αφέθηκε στο θρόνο του..

Παρέμεινε εκεί εσώκλειστος σαν ανήμπορος γέροντας. .

.

Θαύματα

Η Βλαχερνίτισσα έσωσε την Πόλη γιατί περιφερόταν στα μετερίζια της μάχης και οι πολεμιστές έπαιρναν θάρρος. Ο ποιμενάρχης της Πόλης δεν την φυγάδευσε και ούτε ο ίδιος λάκισε. Πίστευε πως η Παναγία θα έκανε το θαύμα της και αυτή την πίστη τη μετέδιδε και στους πολεμιστές. Η Παναγία μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη;

Τότε ο Άγιος Αντώνιος όταν τον παρακάλεσαν έτρεξε στην Αλεξάνδρεια και ρίχτηκε στον αγώνα κατά της λαίλαπας του Αρειανισμού.

Τώρα η μεν Παναγία η Κουρδαλιώτισσα φυγαδεύτηκε χωρίς να το ζητήσει κι ο Άγιος Αντώνιος ο Σπηλιώτης αφέθηκε ανενόχλητος στην πνευματική ερημιά των Σπηλιών.

Παρόλα αυτά κάποιος προσπαθεί εναγωνίως να ανακαλύψει θαύματα, που έκαναν στη διάρκεια της πυρκαγιάς, οι παραγκωνισμένοι μας άγιοι!

Ανδρέας Χρυσάνθου

06/07/2016

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 20