ΑΓΙΟΣ ΑΥΞΙΒΙΟΣ

Πρώτος Επίσκοπος Σόλων


11_Afxivios2

Άγιος  Αυξίβιος

Τοιχογραφία από τη Μονή του Άρακα


Ο Άγιος Αυξίβιος γεννήθηκε γύρω στο 30μ.Χ. στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ρώμη. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι Έλληνες ή εξελληνισμένοι Ρωμαίοι. Αφού δε «επαίδευσεν αυτόν ο τούτου πατήρ πάση τη έξωθεν σοφία», θέλησε να τον καλοπαντρέψει. Όμως ο νεαρός Αυξίβιος έμαθε για τη νέα θρησκεία που διαδιδόταν στην τότε πανίσχυρη αυτοκρατορία και είχε πόθο να την γνωρίσει. Έτσι μια μέρα μπήκε σε ένα πλοίο που έφευγε για την ανατολή.

 

Το πλοίο αφού πέρασε από τη Ρόδο ήλθε στην Κύπρο και μπάρκαρε στο Λιμνίτη δίπλα στους Σόλους.  Εκεί αποφάσισε να μείνει για λίγο ο νεαρός Ρωμαίος για να ξεκουραστεί προτού συνεχίσει το ταξίδι του για την Παλαιστίνη, όπου θα μάθαινε για τη νέα θρησκεία. Ο Αυξίβιος φαίνεται πως σκόπιμα απόφυγε τη φασαρία και τους πειρασμούς των Σόλων και προτίμησε το μικρό και ήσυχο Λιμνίτη. Ήταν όμως νέος, πλούσιος και ανήσυχο πνεύμα γι’ αυτό δεν πέρασε απαρατήρητος.

 

Στο μεταξύ έφτασε στους Σόλους ο Απόστολος Μάρκος με τους συνοδούς του Τίμωνα και Ρόδωνα. Ο Μάρκος κατάφερε να ξεφύγει από το μανιασμένο πλήθος των Εβραίων της Σαλαμίνας που σκότωσε με λιθοβολισμό το θείο του Απόστολο Βαρνάβα και έφτασε στους Σόλους με σκοπό να βρει πλοίο για να φύγει από την Κύπρο. Εδώ πληροφορήθηκε την άφιξη του Αυξίβιου και το σοπό του ταξιδιού του και έσπευσε στο Λιμνίτη για να τον συναντήσει.

 

Στο Λιμνίτη λοιπόν ο Απόστολος Μάρκος κατήχησε τον Αυξίβιο στο Χριστιανισμό και τον βάπτισε σε μια γειτονική πηγή. Βλέποντας το ζήλο του νεαρού αμέσως μετά τον χειροτόνισε Επίσκοπο Σόλων. Ο Μάρκος σύντομα βρήκε πλοίο και έφυγε. Ο Αυξίβιος προχώρησε προς τους Σόλους αλλά φαίνεται πως κωλυσιεργούσε κάπως μέχρι να νοιώσει πιθανώς τον εαυτό του έτοιμο για τη μεγάλη αποστολή.

 

Εν τω μεταξύ ο Απόστολος Παύλος έμαθε για το μαρτυρικό θάνατο του Βαρνάβα και ανησυχώντας για την τύχη της Εκκλησίας της Κύπρου έστειλε σ’ αυτή δυο μαθητές του, τον Τυχικό και τον Επαφρά με εντολή να ανακηρύξουν διάδοχο, δηλαδή Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Άγιο Ηρακλείδιο, Επίσκοπο Ταμασσού.  Για το νέο Αρχιεπίσκοπο υπήρχαν σαφείς εντολές από τον Απόστολο Παύλο: Να περιέλθει τις τοπικές εκκλησίες, να χειροτονίσει Επισκόπους, εις δε τα περίχωρα των Σόλων να συναντήσει τον Επίσκοπο Αυξίβιο, να τον διδάξει τους εκκλησιαστικούς κανόνες και στη συνέχεια να τον οδηγήσει στην πόλη.

 

Ο μεγάλος αυτός Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου εκτέλεσε επακριβώς τις εντολές του Παύλου. Όταν οδήγησε τον Αυξίβιο μέσα στην πόλη των Σόλων χάραξε σε ένα ανοικτό χώρο το σχήμα ενός ναού και αποχώρησε. Ο Επίσκοπος Αυξίβιος άρχισε αμέσως το ιεραποστολικό του έργο που γρήγορα άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ταυτόχρονα άρχισε και την ανέγερση του ναού που σχεδίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ηρακλείδιος.

 

Ο Αυξίβιος έμεινε στο θρόνο της Επισκοπής Σόλων πενήντα ολόκληρα χρόνια. Πεθαίνοντας άφησε στους Σόλους και την γύρω περιοχή μιαν ακμαία Εκκλησία. Τον Άγιο διαδέχθηκε στο θρόνο ένας άλλος Αυξίβιος από τη ‘Σολοποταμίαν», δηλαδή τον Ποταμό του Κάμπου που συνέχισε με αξιοσύνη το έργο του προκατόχου του.

02Afxivios

Ο Άγιος με στολή ιεράρχη - αρχαία εικόνα

 

Έτσι ιδρύθηκε η Επισκοπή Σόλων, μια Επισκοπή που έζησε μέχρι το 1620 τουλάχιστον. Γύρω στο 350 μ.Χ. η Επισκοπή είχε αποκτήσει τόση δύναμη που ο τότε Επίσκοπος στη θέση του φτωχικού πρώτου ναού έκτισε μια τεράστια και λαμπρή βασιλική που την αφιέρωσε στον Αυξίβιο που είχε εν τω μεταξύ ανακηρυχθεί άγιος. Η βασιλική αυτή ήταν πεντάκλιτη και το δάπεδό της καλυπτόταν με μωσαϊκά. Γύρω στο 500μ.Χ. η βασιλική αυτή δε χωρούσε τους πιστούς, γι’ αυτό κατεδαφίστηκε και κτίστηκε πιο μεγάλη, η οποία όμως ήταν τρίκλιτη και το δάπεδό της ήταν στρωμένο με μάρμαρα. Η βασιλική αυτή καταστράφηκε από τους Άραβες το 653μ.Χ.

 

Ως γνωστόν η πόλη των Σόλων εγκαταλήφθηκε μετά τις Αραβικές Επιδρομές και κτίστηκε η πόλη Σολία εφτά περίπου χιλιόμετρα προς το εσωτερικό του νησιού. Εκεί κατάφυγε και ο Επίσκοπος.

 

Στη θέση των Σόλων διατηρήθηκε ένας μικρός οικισμός και στη θέση της λαμπρής βασιλικής που καταστράφηκε κτίστηκε ένας μικρός ναός στο όνομα πάλιν του Αγίου Αυξιβίου. Ο μικρός αυτός ναός διατηρείτο μέχρι τη Φραγκοκρατία, δηλαδή μέχρι τουλ΄χιστο τον 16ο αιώνα αν κρίνουμε από το κοιμητήριο που βρέθηκε γύρω του. Ο οικισμός διατηρήθηκε ως τις μέρες μας με το όνομα «Άης Αξίφης» προτού ονομασθεί επίσημα Καραβοστάσι. Όμως μέχρι την Εισβολή των Τούρκων το 1974 οι παλιοί κάτοικοι αναφέρονταν στο χωριό αυτό με το όνομα του Αγίου.

 

Ναός του Αγίου Αυξιβίου υπάρχει στον Αστρομερίτη.

Η μνήμη του τιμάται την 17ην Φεβρουαρίου και την 17ην Σεπτεμβρίου.

 

Από το βιλίο "ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν, μέλλον" του Ανδρέα Χρυσάνθου