ΚΟΡΑΚΟΥ

Korakou

1. Θέση-Κλίμα: Βρίσκεται στο μέσο της κοιλάδας της Σολιάς στη δυτική όχθη του Κλάριου.  Έχει υψόμετρο 420m και βροχόπτωση 400mm. Το κλίμα είναι λίγο ψυχρό το χειμώνα και σχετικά δροσερό το καλοκαίρι

2. Κάτοικοι:

1911    323

1946    524

1960    548

1973    473

2001    500

Στην Κοράκου κατοικούσαν και ελάχιστοι Τουρκοκύπριοι μέχρι το 1964 οπότε έφυγαν κατά τις διακοινοτικές ταραχές.

Σημειώστε πως ο πληθυσμός της Κοράκου αυξάνεται τελευταία,  πράγμα σπάνιο για τη Σολιά!

3. Ονομασία: Τοπική παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιο «αρχαίο βασιλιά» που είχε ζήσει στηv περιοχή και ονομαζόταν Κόρακας. Τηv θεωρία αυτή αποδέχεται ο Νέαρχος Κληρίδης, μόνο που Κόρακα θέλει τον πρώτο οικιστή του χωριού και όχι το βασιλιά.

4. Ιστορία: Ανάλογης ονομασίας χωριό βρίσκεται στην Αρκαδία, πράγμα που δείχνει την καταγωγή των κατοίκων της Σολιάς.

Το χωριό βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες ως Coracu, Coraco και Coraci. Υπήρχε κατά τηv περίοδο της φραγκοκρατίας, οπότε κι αποτελούσε φέουδο. Κατά τoν Μας Λατρί, η Κοράκου είχε παραχωρηθεί πριν από το 1307 στον βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β'.

6. Εκπαίδευση: Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο

7. Αθλητισμός: Το 1999 ιδρύθηκε το σωματείο ΑΕΚ που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Η Κοράκου διαθέτει πολύ καλό γήπεδο με νυκτερινό φωτισμό, πράγμα σπάνιο στη Σολιά.

8. Εκκλησίες:

1. Αγία Βαρβάρα, του 16ου αιώνα.

2. Αποστόλος Λουκάς, του 17ου αιώνα.

3. Άγιος Μάμας, του 17ου αιώνα.

4. Παναγία Ελεούσα,  του 18ου αιώνα.

Και οι τέσσερις εκκλησίες είναι υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και έχουν συντηρηθεί από αυτό. Οι πρώτες τρεις είναι μονόκλιτες ενώ η τέταρτη τρίκλιτη. Είναι όλες ξυλόστεγες. Δεν έχουν τοιχογραφίες, αλλά μερικές διαθέτουν αξιόλογες εικόνες.

9. Άλλα αξιοθέατα:

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις νερόμυλοι (Παλιομυλίτη, Ζωγράφου και  Κούμνα) και οι δύο ελιόμυλοι, που μαρτυρούν μεγάλη αγροτική δραστηριότητα, αλλά και αφθονία νερών. Στο χωριό μερικά σπίτια είναι εξαιρετικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

11. Υπηρεσίες: Η Κοράκου διαθέτει Πολιτιστικό Κέντρο, που διαθέτει στεγασμένο αμφιθέατρο. Έχει επίσης αρκετά καφενεία και εστιατόριο

13. Καταστήματα: ΣΠΕ, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήριο

14. Γεωργία: Παράγει ελιές, φρούτα, όσπρια και φθαρτά. Στην Κοράκου παράγονται και συσκευάζονται παραδοσιακά αρωματικά φυτά

15. Βιοτεχνίες: Εργαστήριο βοτάνων και αιθέριων ελαίων. Υπάρχουν πέντε υποστατικά επεξεργασίας γάλακτος που παράγουν χαλούμι, αναρή και τυρί. Η Κοράκου διαθέτει επίσης φούρνο ζυμαρικών.

 

Από το βιβλίο του Ανδρέα Χρυσάνθου "ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν και μέλλον"