ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


 Ag Georgios v.

Θέση-Κλίμα: Βρίσκεται στο τέλος της κοιλάδας της Σολιάς στην ανατολική πλευρά του Κλάριου.  Έχει υψόμετρο 190m και βροχόπτωση 318mm. Το κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα και σχετικά ζεστό το καλοκαίρι 

Κάτοικοι:      

1911:   152

1946:   477

1960:   460

1973:   259

2001:   βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και δεν κατοικείται          

Ήταν μεικτό χωριό. Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοί του έφυγαν μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64.

Ασχολίες: Γεωργία, εργάτες

Το χωριό βρίσκεται δίπλα στο μεταλλείο της Φουκάσας και κοντά στα μεταλλεία του Μαυροβουνίου και Απλικιού. Οι πλείστοι κάτοικοί του ήταν εργάτες των μεταλλείων αυτών. Η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία που εκμεταλλευόταν τα γύρω μεταλλεία είχε τα κεντρικά της γραφεία στην περίμετρο του χωριού.

Γεωργία: Παράγει εσπεριδοειδή, ελιές και σιτηρά.

Εκκλησίες: Μέσα στο χωριό βρίσκεται η αρχαία εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (12ος αιώνας) και στην περιοχή της Φουκάσας το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

 

Από το βιβλίο του Ανδρέα Χρυσάνθου "ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν και μέλλον"

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Θέση-Κλίμα: Βρίσκεται στο τέλος της κοιλάδας της Σολιάς στη δυτική πλευρά του Κλάριου.  Έχει υψόμετρο 180m και βροχόπτωση 318mm. Το κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα και σχετικά ζεστό το καλοκαίρι

Κάτοικοι:  1911: 50       1946:132        1960:  120        1973:    62

                   2001: βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και δεν κατοικείται     

 

Ιστορία: Το χωριό βρίσκεται δίπλα στο μεταλλείο της Φουκάσας και κοντά στα μεταλλεία του Μαυροβουνίου και Απλικιού. Σ΄ αυτό οφείλεται η παροδική πληθυσμιακή του ακμή. Οι πλείστοι κάτοικοί του ήταν εργάτες των μεταλλείων αυτών.

 

Στην περιοχή του χωριού αυτού βρισκόταν, ίσως, η μεσαιωνική Σολία, που έκτισαν οι κάτοικοι των Σόλων όταν τους εγκατέλειψαν λόγω των αραβικών επιδρομών (700μΧ). Εδώ μεταφέρθηκε και η Επισκοπή Σόλων. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσαιωνικών συγγραφέων η Σολία ήταν μια από τις μεγάλες κοινότητες της εποχής αυτής. Από το Σολία προήλθε ονομάστηκε ολόκληρη η κοιλάδα Σολιά.

 

Εκκλησίες: Κατά παράδοξο τρόπο το χωριό δε διέθετε εκκλησία. (Διαβάστε όμως τη συγκινητική ιστορία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στη σελίδα …)

Ασχολίες: Γεωργία, κτηνοτροφία, εργάτες

Γεωργία: Παράγει εσπεριδοειδή και ελιές