ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σπήλια 17 του Γενάρη
.
00
.
Στις 17 του Γενάρη τα Σπήλια τιμούν τον προστάτη άγιό τους, τον Άγιο Αντώνιο. Την παραμονή, 16 του Γενάρη, θα αρχίσει στις 4:30μμ αρχίζει ο απνηγυρικός εσπερινός με χοροστασία του αρχιμανδρίτη Φώτιου και τη συλλειτουργία πολλών ιερέων της Σολιάς. Την επομένη, μέρα γιορτής του Αγίου, θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και θα αναφερθεί στον τιμώμενο Άγιο Αντώνιο. Η θεία λειτουργία αρχίζει στις 7:00πμ.
Όπως συνήθως γίνεται κάθε χρόνο αναμένεται πλήθος πιστών να γεμίσουν ασφυκτικά τον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Σπηλιών και να ασπαστούν την ιερή εικόνα του. Οι κάτοικοι των Σπηλιών γιορτάζουν ομαδικά τον Άγιό τους και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε σπίτι έχει τουλάχιστο ένα Αντώνη ή Αντωνία. Μεγάλη τιμή αποδίδεται στον Άγιο Αντώνιο και από τα γειτονικά χωριά Σολιάς και Πιτσιλιάς, γι αυτό και πολλοί προσκυνητές συρρέουν στα Σπήλια.
Τα Σπήλια έχουν δυο ναούς αφιρωμένους στον Άγιο Αντώνιο που βρίσκονται δίπλα-δίπλα σε λόφο που δεσπόζει της κοινότητας. Ο ένας, μονόκλιτος και ξυλόστεγος με καμπαναριό ένα περίφανο πεύκο, κτίστηκε το 1850. Ο άλλος τρίκλητος και με τρούλο κτίτηκε το 1970. Η εικόνα του Αγίου Αντωνίου είναι της τεχνοτροπίας Κορνάρο, ζωγραφίστηκε το 1858 και φέρει την αφιέρωση "Δέησις του δούλου σου Νεοφύτου μετά παντός του οίκου του, 1858". Ο Νεόφυτος ήταν ο Μουχτάρης (Κοινοτάρχης) των Σπηλιών την εποχή εκείνη. Ο Νεόφυτος, μαζί με τον τότε ιερέα Ιωάννη Ιακώβου,ήταν οι πρωτοστάτες για το κτίσημο του ναού του Αγίου το 1850 και τη διακόσμησή του με εξιόλογες φορητές εικόνες.