ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ή

SANTA CLAUS;

 

Εισαγωγή

Κάθε χρόνο από τις αρχές του Δεκέμβρη μέχρι τις πρώτες μέρες του Γενάρη όλη σχεδόν η ανθρωπότητα βομβαρδίζεται καθημερινά από τα ΜΜΕ με εικόνες και  ειδήσεις για ένα παχουλό γέροντα, να καβαλάει ένα έλκηθρο που το σέρνουν οκτώ τάρανδοι και να οργώνει όλη τη γη για να πάρει «δώρα» στα παιδιά ή και σε μεγάλους. Σ ΄όλο τον κόσμο οργανώνονται χιλιάδες εκδηλώσεις με κεντρικό πρόσωπο το καλοκάγαθο γεροντάκι και σ΄ αυτές συρρέει πλήθος κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι σ΄ όλη την οικουμένη ντύνονται με τη στολή του παχουλού γέροντα ή απλώς με ένα εσώρουχό του και μετέχουν σε διάφορες «φιλανθρωπικές» εκδηλώσεις! Μιλούμε για μια παγκόσμια υστερία ανθρώπων κάθε θρησκείας, που αδιαφορούν αν πίσω από τον παχουλό γέροντα υποτίθεται πως κρύβεται ο Άγιος Νικόλαος ή ο Άγιος Βασίλειος, δυο Χριστιανικές ασκητικές μορφές του 4ου μ.Χ. αιώνα που εμφανισιακά τουλάχιστον καμιά σχέση δεν έχουν με το παχουλό γεροντάκι.

 

Αυτή η παγκόσμια παραζάλη είναι ίσως το πιο καλοστημένο παιγνίδι των βιομηχανιών, ιδιαίτερα των πολυεθνικών με προεξάρχουσα την Coca-Cola  της οποίας τα χρώματα φορεί!!

 

Santa Claus

Τρεις παραδόσεις λαών της Ευρώπης έπειξαν το ρόλο τους για να δημιουργηθεί η σημερινή εικόνα του Santa Claus :

1. Ο Odin ήταν θεός των Γερμανών προτού εκχριστιανισθούν και γιορταζόταν την εποχή που σήμερα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα . Ήταν γέροντας με μακριά άσπρη γενειάδα. Καβαλούσε ένα άλογο που είχε οκτώ πόδια και έτσι είχε τη δυνατότητα να κάμνει τεράστια άλματα. Τα παιδιά άφηναν έξω από το σπίτι τους μπότες γεμάτες με άχυρο για να φάει το άλογο και ο Odin σε ανταπόδοση έβαζε στις μπότες τους δώρα.

2. Στις Κάτω Χώρες  η παράδοση έλεγε πως στις 6 Δεκεμβρίου κατέφθανε ο Άγιος Νικόλαος (Sinterklaas) έχοντας στα χέρια του ένα βιβλίο όπου είχε καταγραμμένα τα καλά παιδιά. Με ένα άλογο που μπορούσε να πετά πάνω από τις στέγες άφηνε από την καμινάδα του σπιτιού των καλών παιδιών να πέσουν δώρα. Ο καλός αυτός άγιος είχε κάτασπρη λευκή γενειάδα και φορούσε κόκκινο μανδύα πάνω από ένα λευκό ράσο. Στο κεφάλι έφερε κόκκινη μήτρα με άσπρο σταυρό, συνοδευότανδε από βοηθούς.

3. Στην Αγγλία από το 17ο αιώνα δημιουργήθηκε ο θρύλος του Father of Christmas (πατέρας των Χριστουγέννων) ενός καλόκαρδου και καλοθρεμμένου άνδρα με γενειάδα που γυρνούσε τα Χριστούγεννα καβάλα σε μια κατσίκα για να σκορπίσει το γέλιο στους ανθρώπους.

 

Santa_Claus

 

Όλες αυτές οι παραδόσεις μεταφέρθηκαν στην Αμερική από τους μετανάστες. Όπως όλα τα άλλα έτσι και οι παραδόσεις συγχωνεύτηκαν εκεί για να φτιάξουν ένα νέο πρότυπο που να πουλάει:

1.  Έτσι το 1773 μια Αμερικάνικη εφημερίδα έκανε τον Ολλανδό Sinterklaas σε Santa Claus, του αφαίρεσε τα ρούχα του επισκόπου και τον έντυσε ως Γερμανό ράφτη με ένα πράσινο παλτό.

2. Το 1821 κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη ένα βιβλίο για παιδιά. Σ’ αυτό ένα ποίημα για τον Άγιο Νικόλα τον περιγράφει σαν ένα παχουλό γέροντα σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι να  φέρνει δώρα στα παιδιά και γελώντας να τραντάζεται η στρογγυλή κοιλιά του.

3. Το 1863 ο Αμερικανός σκιτσογράφος Thomas Nast, στηριζόμενος στο ποίημα αυτό, δημοσίευσε ένα σκίτσο του Santa Claus που έγινε η πιο αποδεκτή φιγούρα του ¨»αγίου».

4. Το 1866 ο ποιητής George P. Webster δημοσίευσε ένα παιδικό ποίημα που έλεγε πως ο Santa Claus κατοικεί κοντά στο Βόρειο Πόλο και εκεί ετοιμάζει τα δώρα του για τα καλά παιδιά.

5.  Το 1874 ένα παιδάκι από το Colorado επηρεασμένο από το ποίημα δημοσίευσε σε παιδικό περιοδικό ένα γράμμα στον Santa Claus και ζητούσε ως δώρο ένα γαϊδουράκι. Κάποιος άγνωστος προθυμοποιήθηκε να ικανοποιήσει την αθώα παράκληση του παιδιού. Αυτό ήταν: Η βιομηχανία άρχισε!

6. Το 1930 η πολυεθνική εταιρία Coca-Cola  υιοθέτησε μια φιγούρα του Santa Claus με κοκκινόασπρα ρούχα που ταίριαζαν με τα χρώματα του αναψυκτικού της. Η καλά σχεδιασμένη και καλά οργανωμένη διαφημιστική εκστρατεία του κολοσσιαίου αυτού οργανισμού επέβαλε την παγκόσμια καθιέρωση του σημερινού «προτύπου» του Santa Claus!  Μέχρι σήμερα στις τηλεοράσεις μας βλέπουμε ένα σύγχρονο γιγαντιαίο Santa Claus, ενώ περιφέρεται ως αφίσα σε ένα μακρύ τρένο, να πίνει γελαστός μια τεράστια Coca-Cola  και στη συνέχεια να αφήνει το χαρακτηριστικό του «γέλιο» ho ho ho!

 

Έτσι, λοιπόν, κατάντησαν οι έμποροι των εθνών και των συνειδήσεων, που με δεξιοτεχνία προωθούν την παγκοσμιοποίηση, τον Έλληνα Άγιο Νικόλαο. Κι ο Άγιος Βασίλειος ποιο ρόλο παίζει σ’ όλα αυτά;;


Ανδρέας Χρυσάνθου

30/12/2011