ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΣΦΙΛΟΥ
Για να παρασκευάσετε μια καλή μαρμελάδα μόσφιλου χρειάζεστε πρώτα-πρώτα ένα τουλάχιστο κιλό ώριμα (κίτρινα) μόσφιλα, που τα έχετε πολύ πρόσφατα μαζέψει. Αποφεύγετε τις μοσφιλιές που βρίσκονται δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους. Τα μόσφιλα πρέπει να μην έχουν αρχίσει να χαλούν. Όσο πιο υγιή είναι τόσο το καλύτερο.
Πλύνετε καλά τα μόσφιλα και μετά βάλτε τα σε κατσαρόλα προσθέτοντας νερό που θα τα καλύΨει καλά. Βράζετε τα μόσΦιλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Αφήστε να κοχλούν δέκα ακόμη λεπτά περίπου. Μετά αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε άλλη πάνω από την οποία έχετε βάλει τρυπητό για να χωρίσουν τα ψημένα μόσφιλα από το ζουμί τους.
Αμέσως μετά μετρήστε τον όγκο του ζουμιού και διαλύστε σ’ αυτό ίσο όγκο ζάχαρης. Τοποθετήστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά. Όταν βράσει προσθέστε τρία-τέσσερα φύλλα κιούλι. Προσέξετε γιατί στο βράσιμο το μείγμα αφρίζει και μπορεί να σας χυθεί, γι’ αυτό ρυθμίζετε τη φωτιά. Στο σημείο αυτό προσθέτετε χυμό ενός μεγάλου φρέσκου λεμονιού. Για να πετύχετε τη μαρμελάδα στο πήξιμο, με ένα κουτάλι παίρνετε κάθε τόσο λίγη από την κατσαρόλα και τη βάζετε σε ένα πιατάκι. Καθώς κρυώνει ελέγχετε αν τη βρίσκετε να έχει ικανοποιητική πυκνότητα, δηλαδή να απλώνεται χωρίς να τρέχει.
Αμέσως μετά αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε καθαρά και στεγνά γυάλινα βαζάκια. Σ΄ αυτά είναι καλό να έχουμε από πριν τοποθετήσει κουτάλια για να μη σπάσουν τα βαζάκια από την απότομη διαστολή. Τα κουτάλια απομακρύνονται αμέσως μετά. Τα βαζάκια αφήνονται να κρυώσουν σε σκιερό μέρος και πωματίζονται την επομένη μέρα. Έτσι σχηματίζεται η προστατευτική κρούστα στο άνω μέρος και, επί πλέον, δεν κινδυνεύει να σχηματιστεί στο εσωτερικό του βάζου υγρασία που θα μας αλλοιώσει τη μαρμελάδα.
Με αυτές τις προϋποθέσεις θα έχουμε μια καλής ποιότητας μαρμελάδα που διαρκεί για ένα χρόνο και είναι γευστική, υγιεινή, εμφανίσιμη και καρδιοτονωτική! Προπάντων δεν θα έχει ό,τι γράφουν πολλές μαρμελάδες του εμπορίου: ζελατίνη, επιτρεπόμενη (;) χρωστική, επιτρεπόμενο (;) συντηρητικό κτλ.
|