.

ΧΗΜΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

Ανευθυνότητας το ανάγνωσμα

Ένας γεωργός μου είπε κάποια μέρα στις αρχές αυτού του καλοκαιριού (2012): "Σε τρεις μέρες τα κεράσια θα είναι έτοιμα. Πρέπει να  βάλω στις κερασιές νιτρική αμμωνία και να τις ποτίσω!"  Την τρίτη μέρα πήγα στο σπίτι του. "Τα κεράσια που σου έλεγα", είπε με καμάρι και μου έδειξε ένα κασόνι μεγάλα γυαλιστά κεράσια. "Αύριο θα τα πάρω στην αγορά" συμπλήρωσε. Ανατρίχιασα. Προτού συνέλθω η σπιτονοικοκυρά έφερε ένα πιάτο φρεσκοπλυμένα κεράσια και τα έβαλε στο τραπέζι. Ήταν πιο μικρά από τα άλλα και όχι τόσο γυαλιστά. "Πάρε, πάντα αφήνουμε μια κερασιά αψέκαστη και αλίπαστη για τις ανάγκες της οικογένειας!" Πήρα των οματιών μιου και έφυγα αηδιασμένος.

 

Αλματώδης αύξηση

Η παγκόσμια κατανάλωση λιπασμάτων έχει ακολουθήσει μια τρελή πορεία μέχρι σήμερα. Στη πρώτη 5ετία του 1950 η παγκόσμια κατανάλωση όλων των χημικών λιπασμάτων ήταν 18 εκατομμύρια τόννοι, στην πρώτη πενταετία του 1960, 38, και στην πρώτη 5ετία του 1970, 80. Το 2000 έφτασε τα 220 εκατομμύρια τόννους, ή περίπου 33 κιλά λίπασμα για κάθε άνθρωπο της γης.

 

Συνέπειες στην υγεία

α) Η ποιότητα προϊόντων καλλιεργημένων με λιπάσματα είναι κατώτερη από εκείνων που καλλιεργούνται με κοπριά ή κομπόστ, με τις μεθόδους της οικολογικής γεωργίας Τα προιόντα αυτά είναι λιγότερο γευστικά και θρεπτικά.

 

β) Τα χημικά λιπάσματα απορροφώνται από τα φυτά χωρίς να υποστούν τη συνηθισμένη επεξεργασία από τα βακτήρια του εδάφους. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η αντίσταση του φυτού στις διάφορες ασθένειες, πράγμα που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων. Επί πλέον η ευδιαλυτότητα τους και η ταχεία αφομοίωσή τους από το φυτό υποκαθιστά πολλές λειτουργίες των ριζών με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσληψη άλλων χρήσιμων συστατικών από το έδαφος. Έτσι τα προιόντα που παράγουν αυτά τα φυτά είναι περιορισμένης περιεκτικότητας σε άλλα στοιχεία.

 

γ) Τα αζωτούχα λιπάσματα συχνά μετατρέπουν τα εδάφη σε όξινα. Tο όξινο περιβάλλον κάνει πιο διαλυτά τα βαρέα μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, το μαγγάνιο, το χαλκό, που είναι τοξικά για τα φυτά και τον άνθρωπο


δ) Στο έδαφος υπάρχουν κάποιοι μικροοργανισμοί που μετασχηματίζουν διάφορες οργανικές ενώσεις του εδάφους, πλούσιες σε διάφορα στοιχεία, τις οποίες τα φυτά απορροφούν, δίνοντας, έτσι στα προϊόντα τους μια πλούσια χημική σύσταση. Τα χημικά λιπάσματα όμως σκοτώνουν αυτούς τους μικροοργανισμούς. Και όχι μόνο αυτούς αλλά και τους γαιοσκώληκες, που με τις τρύπες τους που ανοίγουν στο έδαφος βοηθούν στον εξαερισμό και στην οξυγόνωση των ριζών του φυτού.

 

ε) Η περιεκτικότητα μερικών φυτών σε οξαλικό οξύ αυξάνει με την υψηλή αζωτούχα λίπανση. Το οξαλικό οξύ φτάνει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, όπου δεσμεύει το αναγκαίο ασβέστιο, προκαλώντας ραχίτιδες και πέτρα στα νεφρά.

 

στ) Από τα αζωτούχα λιπάσματα αλλάζει η σχέση καλίου προς νάτριο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ελλιπή οργανοληπτική σύσταση των φυτών, πράγμα που επιδρά αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου.

 

ζ) Για να αφομοιωθούν τα αζωτούχα λιπάσματα  πρέπει να μετατραπούν σε νιτρικά άλατα (ΝΟ3) και στη συνέχεια σε αμμωνιακές ενώσεις από τις οποίες σχηματίζονται τα αμινοξέα και στη συνέχεια οι πρωτεΐνες του φυτού. Όμως τα νιτρικά άλατα που προέρχονται από τα αζωτούχα λιπάσματα, δεν μετατρέπονται όλα σε αμμωνιακές ενώσεις, αλλά ένα μέρος τους ανάγεται σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) που είναι δηλητηριώδη για τα ζώα και ανθρώπους, και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες.

 

Τρώτε βιολογικά προϊόντα-Προστατέψτε την υγεία σας