ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Όταν δηλητηριάστηκα

Κάποιο απόγευμα του Ιουνίου του 2010 αποφάσισα να τελειώσω τις εργασίες μιας κοπιαστικής μέρας με ψέκασμα των μηλιών μου με ένα μηχανικό ψεκαστήρα ώμου. Μπαίνοντας στο διπλοκάμπινό μου για την επιστροφή στο σπίτι κάποιες στιγμές έχανα τον αυτοέλεγχό μου. Σε δέκα λεπτά έφτασα στο σπίτι μου και όρμησα στο μπάνιο. Μόλις που κατάφερα να το τελειώσω. Όλα άρχισαν να γυρίζουν ανεξέλεγκτα. Είχα ακατάσχετη τάση για εμετό, φοβερούς πόνους στο στομάχι και βογκούσα σαν πληγωμένο θηρίο. Έτρεξε η καλή μου σύζυγος ανήσυχη, με βοήθησε να ντυθώ και κάλεσε ασθενοφόρο. Σωριάστηκα σε μια καρέκλα, όλα σκοτείνιασαν γύρω μου και συνέχισα να βογκώ ασταμάτητα. Η σύζυγος με αγκάλιασε και με ενθάρρυνε να αντέξω.

 

Το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Κυπερούντας  έφτασε σε 15-20 λεπτά και έτρεξε κοντά μου μια νοσοκόμα. Κατάφερα και της ψέλλισα τι έγινε. Εν τω μεταξύ κατέφθασε ανήσυχο και το γειτονικό μας ζευγάρι. Οδηγός και γείτονας με έβαλαν σε ένα φορείο και με πολύ κόπο με οδήγησαν στο ασθενοφόρο. Αμέσως η νοσοκόμα μου έβαλε ένα ορό και άρχισα να συνέρχομαι.

 

Στο νοσοκομείο με μετέφεραν σε ένα θάλαμο όπου ήμουν μόνος και ο εφημερεύων γιατρός μου προσάρμοσε κάποια μηχανήματα. Πέρασα ένα σχετικά ήσυχο βράδυ. Το πρωί ακουμπώντας στους τοίχους μπόρεσα να πάω και στην τουαλέτα. Επιστρέφοντας διάβασα δίπλα στην πόρτα του θαλάμου μου: «Εντατική θεραπεία»! Τότε μόνο κατάλαβα πόσο σοβαρή ήταν η περίπτωσή μου.

 

Γύρω στις εννιά το πρωί κατέφθασε ο υπεύθυνος του νοσοκομείου με άλλους δυο γιατρούς και άρχισαν οι ερωτήσεις.

-          Φορούσες μάσκα; Φορούσες γάντια; Φορούσες καπέλο; ….

Κάθε φορά κουνούσα ένοχα προς τα πάνω τα φρύδια μου. Ο γιατρός λιγάκι εκνευρισμένος άρχισε τον εξάψαλμο και κατέληξε

-          Ευτυχώς είσαι γερό σκαρί. Δεύτερη φορά όμως θα αντέξεις;

Και συνέχισε:

-          Εγώ τρώω τα μήλα που έχουν κάποια τρύπα, άρα έχουν μέσα κάποιο σκουλήκι. Απλώς τα καθαρίζω και τα τεμαχίζω προσεκτικά. Το κάνω αυτό γιατί, λέω, αφού το σκουλήκι δεν ψόφησε, το μήλο δεν είναι δηλητηριασμένο, άρα ούτε και εγώ θα πάθω κάτι…

 

Έκτοτε άρχισα να σκέφτομαι τις βιολογικές καλλιέργειες!!

 

 

Κίνδυνοι στην υγεία των αγροτών από τα φυτοφάρμακα

-          Στο ενζυμικό σύστημα, όπου οι βλάβες εντοπίζονται στα περιφερικά νεύρα και τον νωτιαίο μυελό και χαρακτηρίζονται από εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων. Αρχικά εμφανίζονται ήπιες αισθητικές διαταραχές, κινητική αδυναμία και αταξία, ενώ όσο η κατάσταση επιδεινώνεται εμφανίζεται έντονη αδυναμία, σοβαρές αισθητικές διαταραχές και τελικά παράλυση των κάτω και άνω άκρων.

-         
- Στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων λόγω ελαττωμένης αντίστασης του οργανισμού, εμφάνιση αυτόματων μεταλλάξεων ή καρκινογένεση σε χρονίως εκτιθέμενα σε φυτοφάρμακα άτομα.

-         
- Αναπαραγωγική ικανότητα - περιβαλλοντικά οιστρογόνα, που επηρεάζουν με πολλούς τρόπους τις ορμονικές λειτουργίες.

-         
- Εμβρυοτοξικότητα: Η διοξίνη είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη στη νοημοσύνη, στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και στα επίπεδα ορμονών των εμβρύων.
- Καρκινογένεση: Αυξημένα κρούσματα καρκίνου του μαστού από υψηλές συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων αλλά και καρκίνου του προστάτη λόγω της αυξημένης συχνότητας χρήσης φυτοφαρμάκων με βρωμιούχο μεθύλιο.

-         
- Δερματίτιδες αγροτών καθώς οι περισσότερες χημικές ουσίες, όταν έλθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν «φλεγμονώδεις αντιδράσεις» μη αλλεργικού τύπου: Πρωτοπαθής ερεθιστική δερματίτιδα, αλλεργική δερματίτιδα κ.ά.

 

Αγρότες, σκεφτείτε τις βιολογικές καλλιέργειες!