ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΠΗΛΙΩΝ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
.
ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΙΒΑΝΙΑ
Παρασκευή-Χρήσεις-Παράδοση

Παρασκευή

Τα σταφύλια αφού αλεστούν τους αφαιρούνται τα κοτσάνια (κάρες) και αφήνονται να ζυμωθούν για 15 μέρες. Έτσι η γλυκόζη μετατρέπεται σε οινόπνευμα, όπου διαλύονται το χρώμα και οι αρωματικές ουσίες των σταφυλιών. Από το πλούσιο μείγμα που σχηματίζεται διηθείται (κουλιάζεται) αρκετό υγρό για να πάρουμε το κρασί. Τα στέμφυλα και το υγρό που απομένει (ζίβανα) οδηγούνται στο καζάνι για απόσταξη.  Έτσι παίρνουμε τη ζιβανία (αιθυλική αλκοόλη).

 

Kazani

 

Τα σταφύλια μόλις τρυγηθούν πρέπει να αλεστούν. Αν αφεθούν πέραν της μιας ημέρας αρχίζουν να χαλούν και υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζιβανίας.  σταφύλια των ορεινών περιοχών, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας διαθέτουν περισσότερο άρωμα. Το άρωμα είναι αιθέριο και εξατμίζεται σε ψηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό η ζιβανία των ορεινών περιοχών έχει πιο πλούσιο άρωμα και γεύση.

Η αφαίρεση των κοτσανιών μόλις τα σταφύλια αλεσθούν δεν επιτρέπει τη δημιουργία του ξυλοπνεύματος (μεθυλική αλκοόλη) που επηρεάζει την όραση. Για να είμαστε ακόμη πιο σίγουροι κατά την απόσταξη η πρώτη φιάλη απομακρύνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για καθάρισμα τραπεζιών και ειδικά τζαμιών με άριστα αποτελέσματα.

Παραδοσιακά στα ορεινά χωριά η ζιβανία είναι πιο δυνατή (21 δρ)από αυτή του εμπορίου (19δρ), γιατί είναι πιο θερμαντική, το χειμώνα.

 

 

Χρήσεις

Η χωριάτικη ζιβανία είναι δυνατό οινοπνευματώδες ποτό με εξαίσια μυρωδιά.

Με συνετή χρήση δημιουργεί κέφι και χαρούμενη ατμόσφαιρα και είναι τονωτικό της καρδιάς,

Χρησιμοποιείται στην κατασκευή άλλων ποτών, όπως λικέρ και ούζο.

Είναι άριστο διαλυτικό των λιπών.

Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.

 

Πατροπαράδοτες συνήθειες  των Σπηλιών

Στα Σπήλια και σε άλλα χωριά μετά τη Θεία Λειτουργία, στην αυλή της εκκλησιάς, κάθε γιορτάρης ή κάθε ένας που τελεί μνημόσυνο κερνά μαζί με τα κόλλυβα και ζιβανία. Στις επισκέψεις σε σπίτια συνήθως μαζί με σύκα παστά, σιουτζούκκο ή  κιοφτέρκα σερβίρεται ζιβανία. Σε τραπεζώματα η διασκέδαση αρχίζει με ό,τι αναφέραμε πιο πάνω και συνεχίζει το σερβίρισμα του φαγητού με κρασί. Το πρωί προτού οι άντρες πάνε στη δουλειά πίνουν μια-δυο ζιβανίες με μια «δράκαν πωρικά», δηλαδή σύκα παστά, κιοφτέρι, σταφίδες και καρύδια.

 

Ανδρέας Χρυσάνθου

15/11/2011

Απόσταξη ζιβανίας - φωτογραφίες

.